Het is geen geheim dat slaap een cruciale rol speelt in onze algemene gezondheid en ons welzijn. Helaas laten recente cijfers zien dat tot een kwart van de inwoners van Nederland hulp nodig hebben bij het slapen, en dat de oplossing complexer kan zijn dan simpelweg het vervangen van je jaloezieën of gordijnen.

Door allerlei factoren mee te nemen, zoals geluidsoverlast en lichtvervuiling, slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google, en vele anderen, hebben we de beste Nederlandse steden en EU-landen gevonden voor een goede nachtrust. We hebben ook tips van experts verzameld om jou te helpen je slaap te verbeteren.

Met een totale score van 8.17 /10 blijkt Amersfoort de beste Nederlandse stad om in te slapen

Om aan te tonen in welke Nederlandse steden je de grootste kans hebt op een goede nachtrust, hebben we data verzameld op basis van een aantal factoren waaronder geluidsoverlast en slaapgerelateerde zoekopdrachten in Google.

De beste Nederlandse steden om in te slapen

De beste Nederlandse steden om in te slapenDe beste Nederlandse steden om in te slapen
  1. Amersfoort – 8,17 /10
    De winnaar als beste Nederlandse stad om in te slapen, met een score van 8,17 /10, is Amersfoort. Hoewel deze stad een lichtvervuilingsscore van 19,16 mag/arc sec2 haalt, slechter dan het gemiddelde, maken de hoge score op de levenskwaliteitsindex en de lage geluidsoverlast Amersfoort de beste slaapplek in Nederland.
  2. Den Haag – 6,67 /10
    Volgens onze gegevens heeft Den Haag de op één na beste slaapomstandigheden van alle Nederlandse steden op onze lijst, met een eindscore van 6,67 /10. Enkele factoren die bijdragen aan deze positie op onze ranglijst zijn een lichtvervuilingsniveau van 18,38 mag/arc sec2 en een geluidsoverlast van 61 dB.
  3. Tilburg – 6,34 /10
    Tilburg heeft dan wel de laagste score op de levenskwaliteitsindex van alle steden in onze top drie met 204,1 /240, maar wanneer alle slaapgerelateerde factoren worden meegenomen behaalt deze stad de derde plaats met een score van 6,34 /10.
Lichtvervuiling in NederlandLichtvervuiling in Nederland

Haarlem heeft de laagste totale slaapscore in Nederland, met een score van slechts 2,17 /10

Van de beste Nederlandse steden naar de slechtste. De volgende lijst laat zien welke gebieden de laagste slaapscores halen op een schaal tot tien.

De slechtste Nederlandse steden om in te slapen

De slechtste Nederlandse steden om in te slapenDe slechtste Nederlandse steden om in te slapen
  1. Haarlem – 2,17 /10
    Met een totale score van 2,17 /10 ontvangt Haarlem de titel van slechtste Nederlandse stad om in te slapen. Enkele factoren die bijdragen aan de plek die Haarlem op onze lijst inneemt zijn een score op de levenskwaliteitsindex van 179,7 /240 en 381 zoekopdrachten op Google naar slaapgerelateerde problemen.
  2. Amsterdam – 3,17 /10
    De volgende op onze lijst met slechtste Nederlandse steden om in te slapen is Amsterdam. Hoewel deze stad de beste score haalt op het gebied van lichtvervuiling en geluidsoverlast van alle steden in deze top drie, haalt de hoofdstad van Nederland slechts een score van 3,17 /10, de op één na laagste van alle steden op onze lijst.
  3. Amstelveen – 3,83 /10
    Amstelveen maakt onze top drie compleet. De inwoners van deze stad zoeken misschien niet zo vaak naar slaapgerelateerde problemen als sommige andere steden op onze lijst, maar een hoge geluidsoverlast van 68 dB draagt bij aan de lage slaapscore van 3,83 /10 voor deze stad.

De beste Nederlandse stad voor:

Lichtvervuiling

Geluidsoverlast in DelftGeluidsoverlast in Delft

Delft – 17,68 mag/arcsec2
Delft, gelegen in Zuid-Holland, heeft een lichtvervuilingsniveau van 17,68 mag/arcsec2, wat lager is dan alle andere Nederlandse steden op onze lijst. De Technische Universiteit heeft in de loop der jaren verschillende verlichtingssystemen voorgesteld om de invloed van lichtvervuiling in de stad te beperken.

Geluidsoverlast in GroningenGeluidsoverlast in Groningen

Groningen - 46 dB
Groningen heeft de bijnaam ‘wereldfietsstad’ gekregen, aangezien de meeste inwoners de fiets kiezen als primair transportmiddel. Hierdoor is veel van de geluidsoverlast door verkeer verdwenen, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het lage geluidsoverlastniveau van 46 dB.

Score op levenskwaliteitsindex

levenskwaliteitsindex Amersfoortlevenskwaliteitsindex Amersfoort

Amersfoort – 217,39
Een vrolijk hart leidt tot een heldere geest, en Amersfoort blijkt de Nederlandse stad te zijn met de beste levenskwaliteit, met een score van 217,39 /240. Amersfoort is recentelijk uitgeroepen tot Europese Stad van het Jaar, en is geliefd bij zowel Nederlanders als mensen vanuit het hele continent.

Amersfoort - 172 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwonersAmersfoort - 172 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwoners

Amersfoort - 172 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwoners
Van alle Nederlandse steden op de lijst maakt men zich in Amersfoort het minst zorgen over slaap, met maar 172 slaapgerelateerde zoekopdrachten in Google per 10.000 inwoners. Van alle zoekopdrachten in Amersfoort kwam ‘slapeloosheid’ het vaakst voor, dit vormde bijna de helft van alle zoekopdrachten over slaap in deze stad. 

De slechtste Nederlandse stad voor:

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling in ArnhemLichtvervuiling in Arnhem

Arnhem – 19,51 mag/arcsec2
Met een lichtvervuilingsniveau van 19,51 mag/arcsec2 hebben de inwoners van Arnhem de lichtste omgeving om in te slapen. Naast dat het een belangrijke bijdrage levert aan slaap, kan lichtvervuiling de fauna verstoren en bijdragen aan CO2-uitstoot.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast in Amstelveen zorgt voor een slechte slaapomgevingGeluidsoverlast in Amstelveen zorgt voor een slechte slaapomgeving

Amstelveen - 68 dB
Hoewel het een lager inwoneraantal heeft dan andere steden op onze lijst, blijkt Amstelveen het meeste lawaai te produceren, in totaal 68 dB. Men schat dat 68 dB het geluidsniveau is van een gesprek tussen twee mensen, wat geen ideale slaapomgeving is.

Score op levenskwaliteitsindex

Score op levenskwaliteitsindexScore op levenskwaliteitsindex

Haarlem – 179,7 
Haarlem heeft een score op de levenskwaliteitsindex van 179 op een schaal tot 240. Hoewel ze goed scoort op het gebied van gezondheidszorg en vervuilingsniveaus, staat de stad bekend om haar hoge levenskosten, waar mensen de hele nacht van wakker kunnen liggen.

Slaapgerelateerde zoekopdrachten in Google

Amsterdam - 597 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwonersAmsterdam - 597 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwoners

Amsterdam - 597 zoekopdrachten in Google per 10.000 inwoners
Van alle Nederlandse steden op de lijst heeft Amsterdam, de hoofdstad van het land, het grootste aantal zoekopdrachten op Google naar slaapgerelateerde problemen. Wanneer het inwoneraantal meegenomen wordt, komt een totaal van 44.260 zoekopdrachten overeen met bijna 600 zoekopdrachten per 10.000 inwoners.

België blijkt het beste land in Europa om in te slapen, met een score van 6,67 /10

We hebben de beste Nederlandse steden om in te slapen bekendgemaakt, maar welke Europese landen hebben de beste omstandigheden als het gaat om slapen? Dit is wat wij ontdekt hebben.

De beste Europese landen om in te slapen

De beste Europese landen om in te slapenDe beste Europese landen om in te slapen

België – 6,67 /10
Bovenaan onze lijst met de beste Europese landen om in te slapen staat België, met een score van 6,67 / 10. Wanneer we naar slaapgerelateerde factoren kijken, zegt 27% van de mensen in België dat zij moedeloos/neerslachtig zijn, wat de beste score is in deze categorie van alle landen in onze top drie.

Zweden – 6,33 /10
Zweden is het volgende land op de lijst, met een eindscore van 6,33 /10. Van alle landen in onze top drie zijn de mensen in Zweden het minst bezorgd over slaap, wat zichtbaar is in slechts 890 slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners. 

Finland - 6 /10
Finland maakt onze lijst van top drie beste Europese landen om in te slapen compleet, met een score van 6 /10. Enkele factoren die bijdragen aan de derde plek voor dit land op onze lijst, zijn dat maar 9% van de bevolking blootgesteld wordt aan geluidsoverlast van wegen, en de inwoners gemiddeld langer dan zeven en een half uur slapen.

Nederland – 5,78 /10
Met een eindscore van 5,78 blijkt Nederland één van de beste landen om in te slapen. In Nederland zoeken weliswaar veel inwoners naar slaapgerelateerde problemen op Google, maar het land heeft ook de gedeeld hoogste gemiddelde slaapduur in Europa van meer dan zeven en een half uur.

De beste Europese landen om in te slapenDe beste Europese landen om in te slapen

Met een score van 3,67 /10, blijkt Luxemburg het slechtste Europese land om in te slapen

Door factoren als gemiddelde slaapduur en het percentage van de bevolking dat blootgesteld wordt aan geluidsoverlast van wegen mee te nemen, hebben we de slechtste Europese landen om in te slapen gevonden.

De slechtste Europese landen om in te slapen

De slechtste Europese landen om in te slapenDe slechtste Europese landen om in te slapen

Luxemburg – 3,67 /10
Met de laagste gemiddelde slaapduur en de slechtste score voor lichtvervuiling in onze top drie, van respectievelijk 7 uur en 23 minuten en 18,63 mag/arcsec2, mag het geen verrassing zijn dat Luxemburg het slechtste Europese land om in te slapen blijkt te zijn, met een eindscore 3,67 /10.

Ierland – 3,78 /10
Ierland staat tweede op onze lijst, met een score van 3,78 / 10. Van alle factoren die meegenomen zijn, is het goed om op te merken dat Ierland per 100.000 inwoners bijna 8.700 zoekopdrachten op Google heeft naar slaapgerelateerde problemen, wat meer dan dubbel zo veel is als alle andere landen in onze top drie.

Estland – 4,22 /10
Met een eindscore van 4,22 /10, completeert Estland onze top drie lijst van slechtste Europese landen om in te slapen. Een lage gemiddelde slaapduur van 7 uur en 26 minuten en het feit dat 23% van de mensen in dit land blootgesteld worden aan geluidsoverlast van wegen zijn enkele factoren die bijdragen aan de positie van Estland op deze ranglijst.

De beste Europese landen voor:

Gemiddelde slaapduur

Finland, Nederland - 07:37
Finland en Nederland staan bovenaan met een gemiddelde slaapduur van meer dan zeven en een half uur. Deze getallen laten zien dat deze landen zeer gezonde slaappatronen hebben, zowel onder jongere als oudere volwassenen.

Finland, Nederland - 07:37Finland, Nederland - 07:37

Griekenland – 17,26 mag/arcsec2
Griekenland blijkt het EU-land te zijn met de laagste hoeveelheid lichtvervuiling van in totaal 17,26 mag/arcsec2. Het kleinste nationaal park van Griekenland, Mount Ainos, staat bekend om de donkere hemel, waardoor bezoekers in de loop der tijd de prachtige hemel kunnen observeren en de inwoners een betere slaapomgeving hebben.

Geluidsoverlast

Slowakije – 6,7% van de bevolkingSlowakije – 6,7% van de bevolking

Slowakije – 6,7% van de bevolking
De trein is de meest gebruikte vorm van transport in dit land ,waardoor de wegen minder druk zijn. Wanneer dit meegenomen wordt, is het niet verrassend dat slechts 6,7% van de inwoners van Slowakije blootgesteld wordt aan geluidsoverlast van wegen in stedelijke gebieden.

Slowakije – 6,7% van de bevolkingSlowakije – 6,7% van de bevolking

Bulgarije - 20% van de mensen
In de loop der tijd heeft Bulgarije een reputatie opgebouwd als veilig en vredig land, de basis voor een gezonde leefomgeving. Wanneer dit meegenomen wordt, mag het geen verrassing zijn dat 80% van de inwoners hier niet aangeven moedeloos of neerslachtig te zijn, het beste percentage van alle Europese landen op onze lijst.

Slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google

Slaapgerelateerde zoekopdrachten op GoogleSlaapgerelateerde zoekopdrachten op Google

Roemenië - 224 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners
Met slechts 224 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners maken Roemenen zich minder zorgen over slaapgerelateerde aandoeningen dan alle andere landen op de lijst, wat aangeeft dat deze inwoners geen problemen met slapen hebben.

De slechtste Europese landen voor:

Gemiddelde slaapduur

Gemiddelde slaapduurGemiddelde slaapduur

Polen - 07:04
Men schat dat de gemiddelde inwoner van Polen na middernacht naar bed gaat, waardoor er minder tijd over is voor een goede nachtrust. Wanneer dit meegenomen wordt, mag het geen verrassing zijn dat dit land de kortste slaapduur van alle Europese landen op onze lijst heeft, met slechts iets meer dan 7 uur per nacht.

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling in KoratiëLichtvervuiling in Koratië

Kroatië – 19,18 mag/arcsec2
Met een lichtvervuilingsniveau van 19,18 mag/arcsec2 heeft Kroatië de slechtste lichtvervuiling in Europa. Men heeft voorgesteld de afscherming en kleurtemperatuur van buitenverlichting aan te passen om de hoeveelheid lichtvervuiling in Kroatië te verlagen.

Geluidsoverlast

Bulgarije – 28,8% van de bevolkingBulgarije – 28,8% van de bevolking

Bulgarije – 28,8% van de bevolking
Hoewel Bulgarije de hoogste fractie inwoners heeft die blootgesteld wordt aan hard geluid van alle landen in Europa, 28,8%, zijn deze percentages ten opzichte van voorgaande jaren gedaald, wat laat zien dat Bulgarije de goede kant op gaat wat betreft geluidsoverlast door wegen.

Moedeloze/neerslachtige inwoners

Finland, Ierland - 34% van de mensenFinland, Ierland - 34% van de mensen

Finland, Ierland - 34% van de mensen
Het is welbekend dat er een direct verband tussen ongelukkigheid en slaapproblemen bestaat. Met dit in het achterhoofd, antwoordde 34% van de deelnemers in Finland en Ierland ‘Ik voel me moedeloos/neerslachtig’ op de vraag hoe zij zich in hun dagelijks leven voelen, wat het gedeeld hoogste percentage van alle Europese landen op onze lijst is.

Slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google

Griekenland – 13.847 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwonersGriekenland – 13.847 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners

Griekenland – 13.847 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners
Dit land heeft dan wel niet het hoogste aantal slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google op onze lijst, maar staat bovenaan de lijst wanneer het inwonertal meegenomen wordt. Met meer dan 13.800 zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners, zoeken de Grieken vaker dan alle anderen op het internet naar hulp bij het slapen.

Tips van experts voor een betere nachtrust

Nu we bekendgemaakt hebben welke steden het beste zijn om in te slapen, is duidelijk dat veel factoren een invloed kunnen hebben op hoe goed we slapen. Er zijn veel redenen waarom een goede nachtrust belangrijk is, en we hebben wat advies van experts verzameld voor als je problemen hebt met slapen.

Maak je slaapkamer een slaapvriendelijke omgeving

Voor de perfecte slaapomstandigheden moet je slaapkamer koel, stil, en donker zijn. Als je problemen hebt je slaapomgeving donker te maken, overweeg dan over te stappen op rolgordijnen. De stof en stijl van deze rolgordijnen helpen je effectief licht buiten te houden en een betere slaapomgeving te creëren. 

Beperk schermtijd voor je naar bed gaat

Zelfs als je tot rust komt in een fijne donkere ruimte, kan het licht van je scherm je brein verwarren en laten denken dat het nog steeds dag is. Om je lichaam en geest het beste voor te bereiden op slaap, moet je alle apparaten minimaal een half uur voordat je naar bed gaat aan de kant leggen.

Beheers je stressniveau

Een verhoogd stressniveau kan onze stresshormonen en het gerelateerde reactiesysteem activeren, wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit en duur van onze slaap. Gelukkig kunnen we op veel manieren stress verlichten, zoals bijvoorbeeld met yoga, meditatie, en diep ademen. 

Houd een consistent slaappatroon aan

Door elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, kun je je inwendige klok reguleren, wat je slaapkwaliteit verbetert. Bovendien kan een consistent slaappatroon ervoor zorgen dat je elke nacht genoeg tijd vrijmaakt voor slaap. Als je probeert je slaappatroon te verbeteren maar nog niet weet hoe, kan onze slaaprekenmachine je een zetje in de goede richting geven.

Overweeg je dieet aan te passen

Cafeïne, alcohol, en kaas zijn een paar van de slechtste dingen die je kunt eten of drinken voordat je naar bed gaat vanwege hun stimulerende eigenschappen. Als je je zorgen maakt dat je dieet invloed heeft op je slaapkwaliteit, kun je overwegen dingen als bananen, honing, en kersen te eten, die allemaal de melatonineproductie bevorderen. Daarnaast wordt aanbevolen minimaal twee uur na je laatste maaltijd te wachten voordat je naar bed gaat.

 

Methodologie

Nederlandse steden

We hebben onze Nederlandse beginlijst gemaakt door de steden met de meeste inwoners waarvoor alle gegevens beschikbaar waren mee te nemen.

We hebben Atlas gebruikt om de lichtvervuiling in elke stad in 2022 te vinden.

We hebben de Atlas Leefomgeving gebruikt om de geluidsoverlast in elke stad te vinden.

We hebben Numbeo gebruikt om de score op de levenskwaliteitsindex voor elke stad te vinden. De gegevens zijn op 06/03/2024 verzameld.

We hebben de Google Ads Keyword Planner gebruikt om het totaal aantal zoekopdrachten in Google tussen februari 2023 en januari 2024 voor verschillende slaapgerelateerde termen te vinden. We hebben het totaal aantal zoekopdrachten gedeeld door het inwoneraantal van elk gebied, en hebben dit vermenigvuldigd met 10.000 om het aantal zoekopdrachten op Google per 10.000 inwoners te berekenen.

We hebben de slaapgerelateerde factoren gebruikt (lichtvervuiling, geluidsoverlast, score op levenskwaliteitsindex, en slaapgerelateerde zoekopdrachten op Google) en elke factor genormaliseerd op een schaal tot 10, waarna we het gemiddelde van deze scores genomen hebben om onze uiteindelijke ‘slaapscore’ te bepalen.

EU-landen

We hebben onze EU beginlijst gemaakt door alle Europese landen te nemen waarvoor alle gegevens beschikbaar waren.

We hebben Landgeist gebruikt om de gemiddelde slaapduur in elk land in 2018 te vinden.

We hebben Atlas gebruikt om de lichtvervuiling in elk land in 2022 te vinden.

We hebben Eurobarometer gebruikt om het percentage mensen dat zich moedeloos/neerslachtig voelt in elk land te vinden.

We hebben de European Environment Agency gebruikt om het percentage van de bevolking te vinden dat blootgesteld wordt aan geluidsoverlast van wegen in stedelijke gebieden in elk land.

We hebben Google Ads Keyword Planner gebruikt om het totaal aantal zoekopdrachten op Google te vinden voor verschillende slaapgerelateerde termen tussen februari 2023 en januari 2024. We hebben het totaal aantal zoekopdrachten gedeeld door het inwonertal van elk gebied en dit met 100.000 vermenigvuldigd om het aantal zoekopdrachten op Google per 100.000 inwoners te berekenen. 

We hebben de slaapgerelateerde factoren gebruikt (gemiddelde slaapduur, lichtvervuiling, percentage neerslachtige mensen, percentage geluidsoverlast van wegen, zoekopdrachten in Google) en elke factor op een schaal tot 10 genormaliseerd, waarna we het gemiddelde van die scores genomen hebben om onze uiteindelijke ‘slaapscore’ te bepalen.